Sevo'nun Dünyası

Sevo'nun Dünyası

Bir Öğretmenin Günlüğü

Bana ebeveynini söyle sana kim olacağını söyleyeyim

23 Ocak 2020 - 10:10

Geçen hafta öğrencilerin tamamı karne aldı fakat buz dağının bir de görünmeyen yüzü olduğunu da her zaman düşünmek gerekiyor.

BANA EBEVEYNİNİ SÖYLE SANA KİM OLACAĞINI SÖYLEYEYİM
Daha tatil başlamadan birçok okul, etüt dersleri ve hızlandırma programlarıyla çocukları okuldan ve derslerden tamamen koparmamaya çalışıyor. Tabii çocuklar halihazırda zaten okulda oldukları süreçten bir o kadar da uzaklar. Gelgelelim karşımızdaki veli profili çocukların başarısı hakkında az çok bilgi veriyor.

ÇOCUĞUNUZLA ARANIZA GEREĞİ KADAR MESAFE KOYUN
Kimse kızmasın kırılmasın ama çocuklar özgüvenli olacak diye, "çocuğumla arkadaş tipte bir ebeveyn olacağım" diye ipleri tamamen çocuğun eline veren veliler var. Çocuk zaten anne-babadan emir almak istemiyor. Anne-baba da konuşarak çözeceğiz diye beklerken neslin bir kısmı telefonların, bilgisayarların tuşları arasında kaybolup giderken, diğer bir kısmı ise hedefi olmadan öylece bomboş yetişip gidiyor. Üstelik veli kendinde asla suç görmüyor. Öyle ya her şeye sahip bu çocuklar, her istedikleri oluyor, cebinde istemediği kadar para, daha ne yapsın bu veli(!) Gelin görün ki çocuklarda bir doyumsuzluktur alıp başını gidiyor. Ders dinlemek şöyle dursun, okula gitmek istemiyor. Ailelerin binbir güçlükle gönderdikleri, hiçbir şeyden geri kalmasın diye binbir zorlukla gönderilen özel okullar öğrenci gelsin diye yalvarır hale geliyor. Üstelik velilerin çocuğum okula gitmiyor gönderemiyorum diyerek okulu suçlu bulması da ayrı bir ironi.

NASIL DAVRANMALIYIZ?
Ne yapmalıyız peki hocam? Öncelikle çocuğunuza anne-baba olmalı. Çocuğun arkadaştan ziyade onu tecrübeleriyle yönlendirecek, yeri geldiğinde kızacak, yeri gelince takdir edecek bir ebeveyne ihtiyacı var. Çocuğunuza yol gösterin, iyi bir kılavuz olun, her şeyi yaşında yaşamasına izin verin. Olması gereken yaştan önce yaşadığı her şey onun ileride yaşayacağı çoğu şeyden keyif almamasına neden oluyor. Erken büyüyen çocuklar görüyoruz. Bırakın çocuklarınız çocukluklarını yaşasınlar. Evet alın karşınıza ciddiye alıp konuşun. Evet bazen eğlenin ama yeri geldiğinde de kızacağınızı bilsin. Ebeveynden dozunda korkmak iyidir. Yanlış yollara gitmekten korur. Okuldan başka çaresinin olmadığını bilir. Bir kere ilerde kuracağı hayatta size güvenmemesi gerektiğini öğrenir.
 
SON SÖZ...
Kısacası çocuğunuzun ebeveyni olduğunuzu onlara hissettirin, ne ürküterek ne de ipleri tamamen onun eline vererek…
 

Reklam