Ercan Ertan

Ercan Ertan

Haberi Koklayan Adam

Endüstriyel futbol çöküyor!

27 Nisan 2020 - 11:16

Koronavirüsün ülkemizde ve dünyada tesirinin büyük olmasının ardından izleyebileceğimiz bir lig kalmayınca bir yanımız boşluk oldu değil mi? Kimimiz isterdi ki, bu süreci futbolla atlatalım ancak futbol dünyası bir süre bu duruma dayansa da ardından futbolcuların da insan olduğunu hatırlamış olacak ki neredeyse tüm ligler iptal edildi. Peki ama futbolcular insan olduklarının ne kadar farkında?



ENDÜSTRİYEL ÇILGINLIK!
Yo yo... Bu bir hakaret değil tabii ki. Ben de eski bir futbolcu olarak futbola, futbolculuğa aşık bir insanım elbette. Ama hiç düşündünüz mü, herhangi bir maçta topa bile değmeyen bir futbolcu, TV başında takımı seyreden bir taraftardan daha az katkı veren bir futbolcu 3 milyon Euro gibi faiş bir rakam alıyor takımından. Futbolcunun adı lazım değil; ben, sen, o, biz, siz, onlar! Yani kısaca ligimizde birçok böyle futbolcu var. Herhangi bir şekilde o parayı görmesi mümkün olmayan insanlar izlediği için o paraları kazanan futbolcular neye sahip olduklarını biliyorlar mı? Bir çoğu hayır tabii ki. Ama benden söylemesi Neymar 220 milyon Euro bonservisle şuraya transfer oldu dönemi bitti bence. Ya da yıllık 30-40 milyon Euro alan yıldız futbolcular devri de öyle. Koronavirüs futbola öyle bir vurdu ki, takımlar da bi' kendine geldi. Bizim para dağıtmayı seven takımlarımız bile "Ya indirim yap, ya da git!" diyor milyon euro'luk yıldızlarına... Peki ama hangisi doğru? İşte orada ben de emin değilim. Bir tarafta 10-15 sene ne kazansa kâr olan bir futbolcu, diğer yanda 65 yaşına kadar çalışmak zorunda olacak ve ondan sonra da muhtemelen emekli maaşı yetmeyecek vatandaşlar... Bu düzen bir tek benim canımı sıkıyor olamaz.



ÜTOPİK BİR FİKİR!
Peki ne yapabiliriz? Bana göre bu süreçte tüm dünya takımları verdikleri "aptalca" paraları farketti diyebilirim. Zaten hâl böyle ki Barcelona, takımın ortağı gibi takılan Messi'ye bile "İndirim yap!" diyebildi. Bu durum gösteriyor ki, artık futbolda da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Benim görüşüm günümüz futbolu en azından 2005'teki zamanlara dönecek. Yani Maldini, Pirlo, Gattuso gibi adamların yan yana geldiklerinde bile 40-50 milyon Euro anca ettiği zamanlara. Öyle de olmalı bence. Çünkü bu artık hem bir dengesizlik, hem de tüm kulüplerin başına örülen koskoca bir çorap. Dünyada tüm kulüpler sıkıntıda. Maaşlar geç ödeniyor, Arap milyarderlere gün doğan bir ortam. Bu kaos ancak futbolda büyük bir maddi devrimle olur. O da en azından 2000'li yılların başındaki piyasaya dönerek. Benim fikrim bu, o zaman futbol da eskisi gibi futbol olduğu için sevilir, şımarık futbolu umursamayan futbolcular da bu şekilde elenir. Biliyorum biraz zor, belki ütopik bir düşünce ama kim bilir belki de... Neden olmasın?

Birkaç zaman sonra olacak mı, olmayacak mı göreceğiz. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz? Fikrinizi yorum kısmına iletebilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere. Hoşça kalın!

Reklam